Behangbenodigdheden

Behangbenodigdheden

Iedereen kan behangen

Kijk naar woonprogramma’s op tv en je weet het; behang, ooit uit de gratie vanwege het oubollige karakter, is weer helemaal terug van weggeweest. Wie naar de behangwinkel toe gaat wordt verrast door de vele mooie patronen en behangsoorten die er te koop zijn. Geïnspireerd door een dergelijk woonprogramma kijk je naar een muur in je huis, en dan weet je het zeker; jij gaat een muur behangen. Veel mensen hebben dit nog nooit in hun leven gedaan. Wanneer je het behang hebt gekocht slaat dan ook de twijfel toe. Kan jij wel behangen zonder ervaring? We hebben voor jou research gedaan en kwamen tot een conclusie; met het juiste gereedschap kan iedereen behangen. Daar zit hem het punt; je hebt gereedschap nodig. We hebben voor jou gekeken met welk gereedschap jij verzekerd bent van het beste resultaat, want; iedereen kan behangen.

Het beste gereedschap voor een mooi resultaat

Ga je behangen, dan is het goed om een aantal zaken in huis te halen. Kijk eerst even goed rond in je gereedschapskist voor je naar de winkel gaat om gereedschap aan te schaffen. Veel zaken heb je namelijk al in huis. Andere zaken kan je waarschijnlijk wel van iemand lenen; je zal niet alles hoeven aan te schaffen.

 • Behang. Waarschijnlijk heb jij het behang al in huis; dat is waar de meeste mensen beginnen met hun klus. Was jij nog niet naar de winkel geweest, dan is het goed om te kijken naar het type behang. Sommige behangsoorten verlijm je namelijk rechtstreeks op de muur terwijl je andere soorten eerst moet insmeren met behanglijm voordat je ze op de muur aanbrengt. Op de rol behang staat doorgaans omschreven hoe je het moet aanbrengen. Twijfel je nog; in dat geval kan je het beste advies vragen aan de verkoper.
 • Behangtafel. Ga jij je behang eerst insmeren met lijm voordat je het op de muur plakt, dan zal je een behangtafel nodig hebben. Je hebt ze van meerdere materialen en in verschillende prijscategorieën. Je kan een kunststof exemplaar kopen of een houten behangtafel. Een goede behangtafel is tussen de 2 en 2,5 meter lang. De breedte zal tussen 60 en 75 cm liggen. Koop je glasvezelbehang, dan heb je doorgaans een bredere behangtafel nodig. Een behangtafel hoef je niet te kopen; je kan deze ook huren bij de behangwinkel. Heb je nog een oude deur, dan kan je die ook gebruiken als behangtafel. Twee schragen er onder en je bent klaar voor het werk.
 • Behangstomer. Zit er al behang op de muur, dan kan je dit beter eerst verwijderen voordat je opnieuw gaat behangen. Je kan een behangstomer huren bij de bouwmarkt of de behangwinkel. Dit is een apparaat waarmee je met hete stoom de oude lijmlagen zacht maakt waardoor het behang zich laat verwijderen. Heb je al een stoomreiniger in huis, dan kan je deze ook gebruiken om het oude behang mee te verwijderen.
 • Een keukentrap. Wanneer je gaat behangen is het goed om niet te ver boven je macht te werken. In dat geval is een keukentrap of een opstapje onmisbaar. Zorg ervoor dat je wel een veilige trap gebruikt.
 • Een plamuurmes. Multifunctioneel, zo  mag je een plamuurmes wel noemen. Je kan er je wanden vooraf mee egaliseren nadat je gaten hebt gevuld met vulmiddel. Je kan er ook restjes oud behang mee verwijderen. Nat behang afsteken is eveneens een goede methode om je oude behang te verwijderen.
 • Roergarde. Werk je met behangplaksel wat je zelf moet aanmaken, gebruik dan een roergarde. Je zorgt ervoor dat er geen klontjes in de behanglijm zitten. Die blijf je namelijk altijd terug zien in je muur.
 • Voorstrijkmiddel. Ga je werken met zuigende muren, zorg dan voor behang voorstrijkmiddel. Dit vult de gaatjes in je muur op waardoor het behang beter zal hechten. Het is een hele laag extra werk maar dat haal je weer in wanneer je eenmaal aan het behangen bent. Werk je over oud behang heen, dan is voorstrijkmiddel niet nodig.
 • Behangplaksel. Behangplaksel is in meerdere varianten verkrijgbaar. Je moet kijken naar het type behang wat je hebt gekocht. De ene behangsoort is zwaarder dan de andere en heeft daardoor een sterker type behangplaksel nodig. Je kan kiezen voor kant en klare behanglijm maar ook voor poeder wat je moet aanmaken. Die laatste soort is goedkoper en laat zich eenvoudiger doseren.
 • Een behangborstel. Om het behang in te smeren met lijm heb je een behangborstel nodig. Je kan een behangborstel gebruiken wanneer je gebruik maakt van een behangtafel, maar je kan er ook prima de lijm rechtstreeks mee op de muur aanbrengen.
 • Een stanleymes. Ben je onderaan een muur aangekomen of moet er aan de zijkant een stukje behang worden weggesneden; maak dan gebruik van een stanleymes. Zorg ervoor dat je een scherp mesje hebt. Een oud bot stanleymes zal geen rechte lijnen snijden en bovendien kan je daar gemakkelijk mee uitschieten. Een systeem met een breekmes is dan ook het handigste.
 • Een behangschaar of grote schaar. Het behang wat je hebt ingesmeerd met lijm moet je op maat krijgen. Het is dan ook zaak dat je een grote schaar paraat hebt om het behang op de juiste lengte mee af te knippen. Het is verstandig om iets ruimte over te laten naar onder. Dit snij je naderhand weer weg.
 • Een winkelhaak. Behang afsnijden doe je het beste loodrecht. Met een winkelhaak weet je zeker dat je altijd een recht begin van een baan behang hebt.
 • Behangroller. Niet per sé nodig, maar wel heel handig; een behangroller. Hiermee druk je het behang naderhand stevig tegen de muur aan. Je zorgt er op die manier voor dat je muur geen luchtbellen krijgt. Geef het behang de gelegenheid om lucht te laten verdwijnen; anders krijg je barsten in je behang.
 • Een loodlijn. De eerste baan behang die je plaatst moet loodrecht zitten. Aangezien niet alle huizen loodrecht lopen is het goed om een loodlijn te plaatsen. De eerste baan behang leg je hier tegenaan. Zo weet je zeker dat je behang recht loopt, ook wanneer je muur schuin loopt. De volgende banen behang plak je dan ook recht tegen de eerste baan aan. Zo krijg je het beste resultaat.