glasvezelbehang

Glasvezelbehang

Geen bevlieging

Een jaar of 15 geleden begon de opmars van glasvezelbehang. Het werd opeens in huizen opgehangen als basisbehang. Het verving vaak het bouwbehang wat in eerste instantie op de muren bevestigd zat. Dat glasvezelbehang had doorgaans geen patroon. Het was behang dat werd aangebracht en vervolgens werd het overgeschilderd. Winkeliers zagen de verkoop van behang met prints teruglopen door het succes van het glasvezelbehang. Ze hoopten dat het een bevlieging zou zijn, maar dit bleek niet het geval. Glasvezelbehang is namelijk nog altijd mateloos populair.

Waarom is glasvezelbehang zo populair

Er zijn meerdere redenen waarom mensen zo graag glasvezelbehang in hun huis hangen. We hebben wat onderzoek gedaan en kwamen tot de volgende bevindingen:

  • Glasvezelbehang is gemakkelijk aan te brengen. Glasvezelbehang is doorgaans wat breder dan normaal behang. Dat zorgt ervoor dat een muur een stuk sneller behangen is dan met normaal papierbehang. Juist door dit gemak is het zo’n gewild materiaal. Iedereen wil immers een mooi huis, maar niet iedereen wil daar veel tijd aan kwijt zijn.
  • Glasvezelbehang beschermt je muur. Het materiaal van glasvezelbehang is steviger dan van papierbehang. Het materiaal heeft daarom een beschermende uitwerking op je muur. Het materiaal is stootvast en voorkomt dat er beschadigingen aan je muur kunnen optreden.
  • Glasvezelbehang is ook geschikt voor oude muren. Oude muren worden onregelmatiger en hebben vaak een zuigende werking. Papierbehang zal zich in dat geval lastig laten aanbrengen. Glasvezelbehang hecht zich een stuk soepeler aan de muur waardoor behangen ook in een ouder huis eenvoudig is.
  • Glasvezelbehang dempt het geluid. Kies je voor een glasvezelvariant uit de acoustic scan groep, dan kies je voor een behang wat een geluiddempende werking heeft. Ook kou wordt buiten een kamer gehouden. Dit behang is gemaakt met 75 % polyester en 25% cellulose met renovlies toplaag. Je koopt hiermee een stuk wooncomfort.
  • Glasvezelbehang is er als fotobehang. Webwinkels bieden nogal eens de service om een foto op behang af te drukken. Je kan hiervoor kiezen bij een papierbehang, maar tegenwoordig kan je ook fotobehang op vlies laten drukken. Hierdoor krijg je een mooie modieuze wand met een eigen decoratie. Je geniet wel van de voordelen van glasvezelbehang.

Aandachtspunten bij glasvezelbehang

Wanneer je een ruimte gaat voorzien van glasvezelbehang is het goed dat je een aantal aandachtspunten in gedachten houdt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Verwijder eerst al het oude behang. Glasvezelbehang is dun qua materiaal. Juist om die reden zie je het direct wanneer er één of meerdere lagen behang onder zitten. Je blijft die naden altijd zien door het behang heen, hoe netjes de oude laag ook bevestigd zat. Het is dan ook goed om eerst al het oude behang te verwijderen voordat je nieuw behang ophangt. Het is even wat bewerkelijker en je bent een behoorlijke tijd extra kwijt aan het verwijderen van het oude behang maar het eindresultaat zal vele malen mooier zijn en dat is immers wat telt.
  • Egaliseer de muur. Ga je een muur opnieuw behangen, dan zal je niet de eerste zijn die ontdekt dat een oude bewoner allemaal gaten in de muur heeft achtergelaten en die heeft afgedekt met behang. Je zal dan ook eerst de muur moeten egaliseren voordat je deze gaat voorzien van glasvezelbehang. Doe je dit niet, dan zie je de gaten alsnog zitten onder de – dunne – laag glasvezelbehang. Ook kunnen er door gaten in de muur luchtbellen onder het glasvezelbehang ontstaan waardoor het minder goed zal hechten. Voor het egaliseren kan je vulmiddel gebruiken wanneer het om een aantal kleinere gaten gaat. Betreft het een onregelmatige muur, dan kan je beter speciaal Flatty behang kiezen wat door de samenstelling van glasvezel met een minerale coating en latex foam een egaliserende werking heeft.
  • Kies de juiste behanglijm. Glasvezelbehang kan veel meer hebben dan gewoon papierbehang. Je zal ook bemerken dat het wat zwaarder is dan normaal behang. Het is dan ook heel belangrijk dat je de juiste behanglijm gebruikt voor deze klus. Doorgaans staat duidelijk op de verpakking aangegeven met welke soort behanglijm je te maken hebt. Kies je een behanglijm die te weinig kleefkracht heeft, dan zal het behang minder goed houden op je muur en op den duur gemakkelijker loslaten.
  • Kies een goede kwaliteit glasvezelbehang. Glasvezelbehang is in meerdere varianten te koop. De prijs per vierkante meter kan daardoor nogal oplopen. Wanneer je glasvezelbehang in de discountwinkel koopt ben je gemiddeld 1 tot 2 euro per vierkante meter kwijt. Je krijgt dan een matige kwaliteit behang die niet lang zal houden. Ook overschilderen zal niet altijd een net effect leveren. Wanneer je iets meer aan het glasvezelbehang uitgeeft – een goede kwaliteit kost tussen 7 en 10 euro per vierkante meter – weet je zeker dat de kwaliteit goed blijft, ook wanneer je het één of meerdere malen overschildert.

Zelf behangen of laten behangen

Behangen met glasvezelbehang gaat doorgaans gemakkelijker dan behangen met normaal papierbehang. Daarnaast heeft glasvezelbehang in de meeste gevallen geen patroon waarmee rekening gehouden dient te worden. Er wordt dan ook door nagenoeg iedereen gezegd dat je het behangen van je huis met glasvezelbehang prima zelf kan doen. Toch is behangen niet voor iedereen weggelegd. Het blijft specialistisch werk waarbij het van groot belang is dat de banen waterpas op de muur worden aangebracht. Mede om die reden wordt aangeraden om ook glasvezelbehang door de professionele behanger te laten ophangen. Dat is geen kostbare aangelegenheid doordat het glasvezelbehang breder is. De behanger zal aanmerkelijk sneller klaar zijn. Zeker een behanger die per uur wordt ingehuurd is in dat geval een stuk voordeliger.

Een laatste punt van aandacht

Ga je dan toch zelf je muren behangen met glasvezelbehang, dan is er een waardevol punt van aandacht. Glasvezel is namelijk redelijk scherp van zichzelf. De vezels die vrijkomen bij het op maat knippen van het behang kunnen in je huid, luchtwegen en ogen terechtkomen. Het is dan ook zaak dat jij je handen goed beschermt tijdens het behangen met glasvezelbehang. Het dragen van beschermende kleding wordt aangeraden. De glasvezels laten zich namelijk niet altijd gemakkelijk verwijderen uit je kleding.