Top 10 behang - verschillende rubrieken

Een behang voor iedere stijl

Wie naar tv programma’s over woondecoratie kijkt is het duidelijk; het schilderen van een muur is iets wat tegenwoordig nog maar nauwelijks gebeurt. Veel vaker wordt ervoor gekozen om een heel huis of een enkele muur te voorzien van behang. Niet zo gek, want behang geeft kleur aan je huis tegen een heel aantrekkelijke prijs. We keken voor je naar een aantal soorten behang en signaleerden de trends van de afgelopen jaren.

  1. Bloemen. Bij de term bloemen denken de meeste mensen aan dat nostalgische mille fleurs behang wat je in het huis van oudere mensen tegenkomt. Ten onrechte want ook het bloemenpatroon is tegenwoordig in een grafische vorm uitgegeven. Het vrouwelijke is er vanaf gehaald. Bloemen zijn hot.
  2. Creatieve patronen. Met de opkomst van lettering zie je steeds meer letterpatronen, cijfers en symbolen op de muur van huizen verschijnen. Er is behang wat als rol kan worden aangebracht maar er is ook behang wat als tegels aanéén wordt gesloten.
  3. Natuurlijke patronen. Maak jij graag een boswandeling en droom je van een woning buiten; dan zijn natuurlijke patronen het helemaal voor jou. Met een fotobehang maak je een prachtige afbeelding op een muur. Zonde om er een meubelstuk tegenaan te plaatsen.
  4. Magische patronen. Had jij als kind een voorkeur voor hertjesbehang of andere soortgelijke patronen; dan is Elitis Wonderland iets voor jou. Je kan kiezen voor behang maar ook voor muurstickers wanneer je een effen wand wil gaan opfleuren. Je voelt je weer even kind wanneer je naar deze prachtige patronen kijkt.
  5. Brood aan je muur. We hebben het hier niet over het eten wat je aan de muren smeert maar over de kunstwerken van Herman Brood. Herman Brood, maar ook steeds meer andere kunstenaars hebben model gestaan voor fotobehang. Hun kunstwerken hangen op die manier in enorm veel huiskamers.
  6. Speciale materialen. Behang is doorgaans van papier gemaakt. Toch wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van speciale texturen zoals kurk of bamboe. Een muur gemaakt met een dierenhuid patroon geeft een heel speciaal effect.
  7. A room with a view. Heb jij altijd al gedroomd van een penthouse maar is het er nooit van gekomen; dan kies je voor een fotowand met een prachtig uitzicht. Je kan een stadsgezicht kiezen maar bijvoorbeeld ook een eigen foto laten verwerken tot een behang.
  8. Patronen. Ontwerpers als Asscher maakten gebruik van patronen die geometrisch zijn. Je blijft ernaar kijken en je blijft je verbazen over het vernuftige ontwerp. Wie hier een muur mee behangt haalt een blikvanger in huis.
  9. Natuurlijke patronen. Sloophout, steigerhout en beton; het zijn stuk voor stuk patronen die al een aantal jaren veel worden verkocht. Je geeft je muur een tijdloos uiterlijk met dit soort patronen en doorgaans sluiten ze goed aan bij je meubelen.
  10. Een 3D muur. In het verleden werden de muren gemaakt met een reliëf erin verwerkt. Tegenwoordig komt die trend weer terug in de vorm van behang. In deze behangsoort zit schuim verwerkt wat ervoor zorgt dat je een 3D muur krijgt. Bovendien wordt het geluid gedempt.