schilderwerken

Tips voor mooi professioneel schilderwerk

  • Welke ondergrond ga je schilderen en welk materiaal gebruik je. Ga je schilderen in je huis, dan valt of staat alles bij het materiaal wat je hebt gekocht. Kijk naar de ondergrond die je wil gaan schilderen. Welke verfsoort heb je nodig? Vraag in geval van twijfel aan een medewerker van de bouwmarkt om advies. Kijk ook naar het schildergerei wat je daarbij nodig hebt. Voor latexverf heb je ander gereedschap nodig dan voor verf op basis van oplosmiddel. Bezuinig niet op je kwasten. Je kan een goedkope kwast kopen die voortdurend haren verliest. Je bent dan steeds bezig om haren te verwijderen uit je schilderwerk. Beter is het om een goede kwaliteit kwast te kopen en deze vervolgens een paar keer langs een stenen vloer of muur te trekken voordat je deze in de verf doopt. Loszittende haren zullen dan gelijk van de kwast vallen.
  • Doe onderzoek naar de ondergrond van je verfwerk. Ga je hout schilderen; let er dan op dat er geen plekken houtrot in je houtwerk zitten. Houtrot kan je verwijderen waarna je het hout opvult. Hierna kan je gaan verven. Zit er al een verflaag op de ondergrond, let dan op of deze nog over te schilderen is. Is dit niet het geval; schuur de oude verflaag dan weg voordat je verder gaat. Kijk ook naar de verflaag die er al op zat. Was er hoogglansverf gebruikt, dan zal latexverf niet houden over deze laag heen. Hoogglansverf over latex heen is eveneens not done.
  • Bereid je muur goed voor. Gaten kan je het beste opvullen voordat je gaat schilderen. Je kan de muur ook maar beter goed ontvetten met een speciaal middel. Op deze manier zal de verf beter houden. Schuur de basis een keer licht op voordat je gaat schilderen.
  • Vergeet de grondverf niet. Ga je houtwerk voor de eerste keer schilderen of heb je moeten egaliseren? Denk er dan aan dat je de basis in de grondverf zet. Hierdoor zal de uiteindelijke verflaag beter hechten en houden. Wil je toch een andere verfsoort gebruiken, dus wil jij op een latexverf wand oplosmiddel-gedragen verf aanbrengen; zorg dan ook voor een grondlaag tussen de beide soorten verf in.
  • Het uiteindelijke resultaat. Zorg ervoor dat de verf goed doorgeroerd is. Neem niet teveel verf tegelijk in je verftray en breng minimaal twee lagen aan. Je beschermt je schilderwerk er goed mee en zorgt ervoor dat het langere tijd mooi blijft. Werk van boven naar beneden, en zorg ervoor dat je geen ‘druipers’ krijgt in je schilderwerk. Rol alle verf uiteindelijk in één richting uit. Zo krijg je geen kleurverschillen.
  • Neem je tijd en werk bij daglicht. Heb je kinderen, dan ben je snel geneigd om aan het werk te gaan terwijl de kinderen naar school zijn. Denk eraan dat je dan beperkt de tijd hebt. Je zou niet willen dat je er halverwege een muur achter komt dat je op een schoolplein verwacht wordt. Zorg er liever voor dat de kinderen een weekendje kunnen logeren. Jij hebt dan een paar dagen het huis voor jezelf om rustig te kunnen schilderen. ’s Avonds werken met een bouwlamp is evenmin handig. Je ziet dan niet de oneffenheden in je schilderwerk. Het is vervelend wanneer je daar ’s morgens bij daglicht alsnog achter komt.