Mooi schilderwerk hoeft niet moeilijk te zijn

Iedereen kan schilderen

Het houtwerk in en rondom je huis heeft nogal te lijden onder de weersinvloeden. Het is dan ook noodzakelijk dat je de deuren en kozijnen van je huis minimaal eens per 5 a 7 jaar schildert. Dat schilderen lijkt heel lastig maar in de praktijk valt het behoorlijk mee. Zeker wanneer je een paar goede tips in je achterhoofd houdt kan het bijna niet mis gaan.

Het juiste materiaal is essentieel

Ga je schilderen, bezuinig dan niet op het materiaal. Ga niet op zoek naar een oude kwast van een verfklus jaren geleden. Koop goed verfgerei en bedenk je; met het juiste gereedschap bereik je een resultaat wat jaren meegaat.

 • Schuurpapier om het oude verfwerk op te schuren.
 • Afplaktape voor de randen.
 • Materiaal om mee af te dekken.
 • Grondverf wanneer het oppervlak nog niet eerder was geschilderd.
 • Goede aflak voor het uiteindelijke resultaat.
 • Kwasten. Kijk naar het type verf; je hebt voor latexverf andere kwasten nodig dan voor verf op oplosmiddelenbasis.
 • Een roller. Vooral bij latexverf heb je een verfroller nodig, maar ook bij hoogglansverf en zijdeglansverf heb je een kleine roller nodig bij grotere oppervlakken.
 • Een verftray. Je moet de verf immers eerst overgieten met een kleine hoeveelheid tegelijk.
 • Schoonmaakmiddel. Verfresten wil je gelijk verwijderen na je klus.

Bereid je werk goed voor.

Goede voorbereiding is het halve werk. Houd onderstaande regels in acht en je schilderwerk zal prachtig worden.

 • Eerst ontvetten en schoonmaken. Een oude verflaag heeft doorgaans vet vergaard. Je zal het schilderwerk eerst moeten ontvetten. Dit kan je doen met ammoniak, maar vanwege de geur kiezen meer mensen voor st Marc. Verwijder ook algengroei, spinnenwebben en andere viezigheid voor je aan de slag gaat.
 • Verwijder houtrot. Weer en wind hebben vat op je kozijnen; zorg er dan ook voor dat houtrot is verwijderd voordat je verder gaat met schilderen. Het houtrot steek je weg en de gaten vul je op met houtvuller.
 • Schuren. Je wil hebben dat je verflaag goed hecht. Daarom is het zaak dat je de ondergrond eerst licht opschuurt. Denk niet dat dit door weer en wind al is gedaan; je moet een goede ondergrond hebben, en daarvoor is schuren met een grove korrel al voldoende.
 • Plak het werk af. Wil je later geen vegen naast je schilderwerk; plak dan eerst goed af met afplaktape. Dit verwijder je direct na het schilderen weer waardoor er mooie strakke lijnen ontstaan.

Grondverf voor een grondig resultaat

Schilder je een ondergrond die nog nooit eerder geschilderd was, heb je houtrot verwijderd of heb je gaten gevuld? In die gevallen moet je eerst een laag grondverf aanbrengen. Je legt zo een goede basis voor de uiteindelijke verflaag.

Mooi aflakken

Aflakken doe je door de verf eerst over te gieten in een verftray. Vervolgens werk je met de roller of kwast één richting uit. Je voorkomt dat je naderhand vegen ziet lopen in je schilderwerk. Heb je per ongeluk toch een keer een andere kant uit gewerkt; rol het dan als laatste nog een keer in de goede richting uit. Werk liever met meerdere dunne lagen dan met één dikke laag verf. Het resultaat zal langer houden. Zorg ervoor dat je kwast geen haren verliest onder het werk. Veeg deze desnoods een keer voor het schilderen langs de muur of vloer. De losse haren vallen dan uit de kwast.