betaalbaar wonen

Als je een nieuw huis betrekt zijn er vaak wel wat dingen die opgeknapt en vernieuwd moeten worden. Natuurlijk is het leuke klusje het uitzoeken en plaatsen van nieuwe meubels. Een winkel zoals Meubis kan je hier wel in voorzien. Maar daarvoor zijn er eerst nog wat andere dingen die je moet regelen. Dus wat heb je allemaal nodig als je een nieuw huis gaat inrichten? Wat zijn de dingen waar je rekening mee moet houden? En welke spullen heb je nodig? Lees verder, dan vertellen wij je er graag wat meer over. Op die manier ben je voorbereid als je van plan bent een nieuwe woning te betrekken of je kamer opnieuw in te richten.

Inhoudsopgave

Muren

Het handigste is misschien wel om eerst je muren aan te pakken. Allereerst moet je bedenken wat je met je muren wilt beginnen. Dus is niet alleen afhankelijk van je wensen, maar ook van de mogelijkheden die de structuur van een muur je biedt. Je zou in ieder geval kunnen kiezen voor behang. Dit is echter alleen mooi op een gladde muur. Er zijn vele soorten behang, dus er is er vast wel eentje die op jouw muur past. Er is zelfs speciaal fotobehang verkrijgbaar. Dit geeft je de mogelijkheid om behang te laten bedrukken met een foto van jouw keuze. Ook is het mogelijk je muur te verven. Daarmee heb je misschien nog wel meer keus als bij behang, omdat een kleur die er niet is altijd nog gemengd kan worden. Dit kun je zelf doen of door een verfwinkel of doe-het-zelf winkel laten doen. Als laatste is het zelfs nog mogelijk om tegels op je muur te plaatsen. Die is handig voor een badkamer, keuken of andere plek waar de muur een grote kans heeft nat en vies te worden. Met tegels is de muur dan gemakkelijk met een doekje af te nemen en te reinigen.

Vloeren

Ook voor je vloer heb je verschillende mogelijkheden. Een houten vloer is erg mooi, maar vergt ook veel onderhoud. Je moet deze af en toe laten lakken en opschuren. Een laminaatvloer geeft vaak hetzelfde resultaat maar is iets onderhoudsvriendelijker. Daarbij is het gemakkelijk aan te leggen. Wel is het niet erg krasbestendig. Een stenen tegelvloer vergt misschien nog wel het meeste onderhoud. Maar warm is zo’n vloer echter niet. Wel warm is tapijt. Deze is verkrijgbaar is hoogpolige en laagpolige versie. Het kan fijn zijn om, als je uit bed stapt, niet met je voeten op een koude vloer te landen maar meteen op een warm tapijt te stappen. Maar tapijt kan bij veel gebruik ook platgelopen worden. Daarbij is het lastig schoon en stofvrij te houden. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen en moet je zelf bekijken welke het beste bij jou en je gezin past.

Interieur

Dan is het eindelijk tijd om te meubels uit te zoeken. Houdt hierbij rekening met eventuele stopcontacten zodat je het snoer van je TV niet helemaal naar de andere kant van de kamer hoeft te trekken terwijl je je bank of zithoek ook makkelijk om kunt draaien of op kunt schuiven. Houdt ook rekening met de lichtinval en mogelijkheden om lampen op te hangen. Zo zit je ’s avonds niet in het donkerste hoekje van het huis te eten of te lezen. Vergeet ook de gordijnen en zonnewering niet.

En als dit dan allemaal achter de rug is: Veel woonplezier in je nieuwe huis!